Początek jesieni-smutno szaro, aura nie napawa optymizmem. Siedzę i dumam. Otulam się pozytywnymi myślami. Udało się! Od czerwca jesteśmy dumnymi właścicielami tego cudnego domku! Ciągle go upiększamy, wrzucamy drobiazgi, które powoli zaczynają tworzyć spójną całość. Czuję ciągle niedosyt, chciałabym, aby był perfekcyjny. Marzy mi się, aby naszym Gościom kojarzył się z dobrymi emocjami i klimatyczną atmosferą, dlatego czekamy na Wasze opinie. Piszcie, podzielcie się z nami Waszymi uwagami i komentarzami.
Za oknem zimno i chłodno - pomyślałam sobie, że na powitanie podzielę się z Wami przepisem, który rozgrzeje Was od środka. Sezon dyniowy w pełni - więc spróbujcie pyszną zupę krem z dyni z pomarańczą.
Składniki:
dynia -najlepsza Hokkaido (500g ale może być wg uznania więcej lub mniej- ja lubię bardzo gęstą z wyraźnym smakiem)
Masło klarowane
cebula - 1 sztuka
czosnek 2-3 ząbki
imbir 2-3 cm
Bulion warzywny
Pomarańcze 2 sztuki
Sól, pieprz do smaku
troszkę migdałów zarumienionych na patelni
W garnku rozpuścić troszkę masła, dodać pokrojoną cebulę i smażyć, aż do momentu kiedy cebula stanie się szklista. Dodać pokrojoną dynię i czosnek i całość smażyć około 5 minut.
Następnie dodać starty imbir (tarka o grubych oczkach) i skórkę z 1 pomarańczy. Całość wymieszać i zalać bulionem. Gotować aż do miękkości dyni (nie krócej niż 15 minut). Zblendować i na końcu dodać sok z pomarańczy, doprawić solą i pieprzem. Podawać z płatkami migdałowymi i/lub natką pietruszki. Zupełnie inny smak otrzymamy, gdy troszkę poeksperymentujemy i pomarańczę zastąpimy ananasem.
Do usłyszenia z Domku w Kratkę!
Comments